Prof. Dr. Kiss L. Lászlóakadémikus
A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, az Akadémiai Bizottság elnöke

Kedves versenyzők, Csapatvezetők és Megfigyelők!

Az akadémiai bizottság nevében nagy megtiszteltetés számomra, hogy meghívhatom Önöket a Magyarországon rendezendő XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiára (IOAA). Az esemény – amely a legmagasabb rangú nemzetközi verseny a csillagászat és az asztrofizika területén a középiskolások számára  –  megrendezése nagy öröm és páratlan lehetőség a magyar tudományos csillagászat számára.

Magyarországon a csillagászat tudományos és egyetemi oktatása a XV. századra nyúlik vissza, míg a legrégebbi megfigyelőközpontot 1776-ban alapították. A XIX. században a magyar csillagászat a nemzetközi tudomány áramlásának részévé vált, és azóta legkiválóbb kutatóink a legmagasabb szintű, nemzetközi tudományos munkában vesznek részt.

Tovább

Prof. Dr. László Szabados
a Magyar Tudományos Akadémia
Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága
elnöke

Kedves Versenyzők, Tanárok és a Nemzetközi Bizottság Tagjai!

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága elnökeként szívélyesen meghívom Önöket a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára. Országunk számára különleges megtiszteltetés, hogy házigazdaként megszervezhetjük ezt a magas színvonalú nemzetközi versenyt.

Magyarország kis ország a Kárpát-medencében, Közép-Európa szívében. A magyarok különös nyelvet beszélnek, különlegesek a hagyományaik, remek a folklórjuk, érdemes megismerni és élvezni azokat. A Balaton, a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. A környező tanúhegyek csodaszép panorámájával a Balaton az egyik legnépszerűbb úticél a külföldi látogatók számára.

Tovább

Az IOAA hivatalos weboldala

A XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai diákolimpia hivatalos honlapja. Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A weboldal tulajdonosa és az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft. 

Hírek

Galéria

Hévíz

Magyarország

Keszthely

Partnerek