Távcsöves megfigyelési fordulók tervezett menetrendje

XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia
2019. augusztus 4-6., Keszthely

Tájékoztató a távcsöves segítők számára

Kedves Távcsöves Segítő!

Összeállítottuk az olimpia távcsöves segítőinek feladatait. Az alábbiak szerint számítunk rád:

Találkozás:

A távcsöves forduló időpontja: 2019.08.04. (vasárnap) 12:00-tól 2019.08.06. (kedd) késő délelőttig.

A versenyt segítő amatőrcsillagászként 2019. augusztus 4-én, vasárnap legkésőbb 12:00-ra meg kell érkezned a Pethe Ferenc Kollégiumba. A leutazás és hazamenetel egyénileg történik.

Pannon Egyetem, Georgikon-kar, Pethe Ferenc Kollégium
Cím: 8360 Keszthely, Festetics György út 5.
GPS: 46°45’01.9″N 17°14’26.3″E
46.750540, 17.240639

Autóval Siófok-Balatonszentgyörgy irányából a Kollégium az első több emeletes épület Keszthelyre beérve a bal oldalon. Parkolóhely bőven rendelkezésre áll.

Program és feladatok:

A távcsöves segítőket 5 távcsöves vezető fogja koordinálni, hozzájuk lehet majd kérdéssel fordulni. Az első nap délutánján (augusztus 4., vasárnap) várható program:

A távcsöves segítőkkel ismertetjük az elkövetkezendő pár nap menetrendjét, és a verseny menetét. Ismertetjük az Akadémiai Bizottság által kidolgozott, és a nemzetközi grémium által jóváhagyott távcsöves megfigyelési feladatokat, amiket a diákoknak majd az elkövetkező napi éjszakai forduló során meg kell oldaniuk. Ezek most még nem ismertek, a titoktartás miatt csak a forduló előtti napon fognak kiderülni. Közösen nézzük végig, hogy hogyan kell majd a versenyzők számára beállítani, előkészíteni a távcsöveket. Milyen mértékig lehet kommunikálni velük a feladat végrehajtása közben, mit szabad és mit nem. Ismertetjük a pontozás módját, és az adható részpontszámokat. Ennek ismeretében ettől kezdve teljes titoktartást kell vállalnod a forduló lebonyolításának legvégéig.

A délután folyamán összeszereljük és felállítjuk a távcsöveket a Kollégium mögötti füves, nyílt téri futballpályáján. Összesen 85 db 150/750-es Skywatcher „Mira” Newton távcső áll majd rendelkezésre a verseny céljaira. Kb. 40 távcsöves segítő lesz, így neked várhatóan két távcsővel kell dolgoznod a verseny ideje alatt. A távcsőhöz alumínium háromláb, EQ-3 mechanika, kéttengelyes finommozgatás, 6×30-as keresőtávcső, és egy 10 mm és 25 mm-es Barium okulár tartozik. Óragép nincs, és nem is lesz rá szükség. Az előzőleg kibontott és leellenőrzött távcsövek a gyári dobozukban lesznek raktározva a helyszínen.

A diákok 16:30-18:00 között ellenőrzött körülmények között odamehetnek a távcsövekhez, megpróbálhatják beállítani, ismerkedhetnek velük. Ebben is kell majd őket segíteni, a fenti titoktartási kitételek szigorú figyelembe vételével. Az esetleges műszaki hibák elhárításhoz az 5 felügyelő segítségét kérheted majd.

Vacsora után fel kell készülni az észlelési fordulóra: Minden megfigyelőállomáshoz fog tartozni egy alátét írómappa, író- vagy rajzeszköz, és egy észlelőlámpa. Az észlelőlámpák sötétítését vörös szigetelőszalaggal el kell majd végezni előzőleg. A távcsöveket a szürkület során a távcsöves vezetők újra átnézik, ha szükséges jusztírozás, azt elvégzik.

A napnyugta időpontja 20:20 CEST. A sötétedés beálltával, amennyiben a feladat olyan, a távcsővel pólusra kell állni, legalább az EQ-3 mechanika rekta tengely üres furatával a Sarkcsillagra állva. A feladatban megadott objektumo(ka)t állítsuk be gyakorlásképpen, keressük fel. Majd állítsuk a távcsövet az előzőleg egyeztetett módon, parkolóhelyzetbe.

A verseny éjszaka 3 turnusban zajlik majd. Összesen 250 versenyző fog észlelni. Az első csoport 22:30-kor kezd, egy turnus max. 45 percet tölthet a távcsőnél. Terv szerint a forduló 1:00-kor véget ér. A távcsöves segítők feladata szükség esetén újra beállítani a távcsövet, ill. a diák teljesítményét, az általa adott megoldásokat ellenőrizni és lepontozni. Egy segítő 2 távcsőért és 2 diákért felel egyszerre. A diákok rövid időbeli eltolással érkeznek a 2 távcsőhöz, így pontozásuk is időben eltérő lesz. Minden diák feladata névre szóló borítékban lesz ott a segítőnél. A diákok távcsőhöz kísérését, majd elvezetését a versenyfelügyelők fogják irányítani, a távcsöves segítők végig a távcsöveknél maradnak.

Az utolsó turnus levonulása után az előzőleg borítékba lezárt, pontozott megoldásokat összeszedik a versenyfelügyelők. A távcsöves segítők utolsó feladata a távcsövek visszacsomagolása az eredeti dobozba, és vissza is kell vigyék a raktárépületbe.

Sikeres észlelési forduló után a kollégiumban lehet aludni, a másnapi reggeli később lesz.

Tartaléknap borult idő esetére:

Ha az idő aug. 4-én borult, tartalék észlelési napot terveztünk be. Emiatt mindenkinek úgy kell készülnie, hogy közreműködése aug. 4-6-ig tart, azaz két éjszakát tölt Keszthelyen.

Borult idő esetén aug. 5-én ebédig szabadprogram van, ebéd után az észlelési forduló fent említett felkészülési menetrendje ismétlődik. Ebben az esetben az éjszakai megfigyelési fordulót aug. 5-e éjjelén bonyolítjuk, és a segítők aug. 6-án utazhatnak haza.

Ha az aug. 4-e éjszakai megfigyelési forduló sikeres volt, akkor a távcsöves segítők aug. 5-én a reggeli után hazamehetnek. A korábbi távozás a munka díjazását nem befolyásolja.

Néhány távcsöves segítő majd a későbbi pontozásban is közreműködik, őket aug. 6-án a Helios Hotelbe várjuk majd.

Szállás, ellátás:

A távcsöves segítők a Pethe Ferenc Kollégiumban 3 ágyas szobákban laknak majd. A kollégiumban vasárnap ebédet és vacsorát, hétfőn teljes ellátást, kedden reggelit kapnak. A kollégiumban található Bexi Clubban tervezünk napi két ajándék üdítőt. Az éjszakai fordulóra érdemes rágcsálnivalót is hozni.

Díjazás:

A távcsöves segítésért ~40.000.- Ft körüli juttatást tudunk adni. Ennek pontos összege, és a kifizetés módja még egyeztetés alatt van. A szállás és ellátás természetesen a segítőknek ingyenes.

Előre is köszönjük a segítséged, várunk szeretettel! További kérdéseiddel keress bennünket!

Budapest, 2019.02.08.

A Diákolimpiai Szervezőcsapat