Kedves Versenyzők, Csapatvezetők és Megfigyelők!

Az akadémiai bizottság nevében nagy megtiszteltetés számomra, hogy meghívhatom Önöket a Magyarországon rendezendő XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiára (IOAA). Az esemény – amely a legmagasabb rangú nemzetközi verseny a csillagászat és az asztrofizika területén a középiskolások számára  –  megrendezése nagy öröm és páratlan lehetőség a magyar tudományos csillagászat számára.

Magyarországon a csillagászat tudományos és egyetemi oktatása a XV. századra nyúlik vissza, míg a legrégebbi megfigyelőközpontot 1776-ban alapították. A XIX. században a magyar csillagászat a nemzetközi tudomány áramlásának részévé vált, és azóta legkiválóbb kutatóink a legmagasabb szintű, nemzetközi tudományos munkákban vesznek részt.

Habár a középiskolai oktatási rendszerünk nem támogatja elég hangsúlyosan a csillagászati tanulmányokat, a csillagászok személyes elkötelezettsége és lelkesedése mindig elősegítette a fiatalabb korosztály oktatását. Az amatőr csillagászok, fizika tanárok, kutatók és egyetemi tanárok különösképp biztosítják a szükséges motivációt, oktatást és karrier orientációt a tehetséges fiatal diákoknak.

Figyelembe véve, hogy az IOAA ugyanezen elsődleges feladattal foglalkozik a legszélesebb nemzetközi játéktéren, nagyszerű kiváltság és öröm számunkra, hogy megszervezhetjük és lebonyolíthatjuk a XIII. IOAA rendezvényét. Részt veszünk a versenyfordulók feladatainak előkészítésében, és remélem, hogy a verseny szakértelmén túlmutatóan a XIII. IOAA könnyű, barátságos és közösségépítő eseményként is szolgálhat. Augusztus a legtisztább hónap Magyarországon, ezért különösen reméljük, hogy egy izgalmas és sikeres távcsöves megfigyelés forduló is színesíti az versenyt.

Szeretettel várjuk Önt a XIII. IOAA rendezvényére, Magyarországra!

Prof. Dr. Kiss L. Lászlóakadémikus
A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, az Akadémiai Bizottság elnöke

Kedves Versenyzők, Tanárok és a Nemzetközi Bizottság Tagjai!

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága elnökeként szívélyesen meghívom Önöket a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára. Országunk számára különleges megtiszteltetés, hogy házigazdaként megszervezhetjük ezt a magas színvonalú nemzetközi versenyt.

Magyarország kis ország a Kárpát-medencében, Közép-Európa szívében. A magyarok különös nyelvet beszélnek, különlegesek a hagyományaik, remek a folklórjuk, érdemes megismerni és élvezni azokat. A Balaton, a „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. A környező tanúhegyek csodaszép panorámájával a Balaton az egyik legnépszerűbb úticél a külföldi látogatók számára.

Mozgalmas történelmünk során a tudomány és a kutatás mindig fontos volt a társadalom szilárd alapjaként. Rengeteg világhírű magyar tudós és feltaláló segített jobbá tenni világunkat eredményeivel, találmányaival. A tudomány, a szellemi tőke, az innováció és az oktatás zászlóshajóink, támogatásra méltó, kulcsfontosságú szektorok. A jövő generáció fiatal tudósainak az a küldetése, hogy megoldják a környezetet és a társadalmat veszélyeztető jelenlegi problémákat, és az emberiség számára élhető és értelmes jövőt biztosítsanak. A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia a fiatalok legmagasabb színvonalú oktatási intézményeként alapvetően fontos szerepet tölt be ebben a küldetésben.

Karrierje vége felé tevékenykedő hivatásos csillagászként számomra különösen megnyugtató annak tudata, hogy minden évben sok-sok leendő csillagász van a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia résztvevői között. Nekünk, földlakóknak az Univerzum végtelen és kimeríthetetlen, és ugyanez érvényes a következő tudósgenerációk által választható kutatási témákra is.

Különösen örömteli, hogy néhány napig otthont adhatunk a Föld legkülönbözőbb helyeiről érkező nemzeti csapatoknak. A kulturális sokszínűség jelenléte nagyban fokozza az Olimpia értékét. Remélem, hogy a magyarországi Olimpián elért egyéni tudományos előrelépés és a kiváló versenyeredmények mellett az itt kialakuló fontos és hosszú távú nemzetközi kapcsolatok, barátságok hatása is kedvező és tartós lesz. Üdvözlöm a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián!

Prof. Dr. Szabados László
a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága elnöke